.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

vrijdag 26 juni 2015

Aanvallen vanuit Turkije, maar Erdogan steunt islamitische staat niet


islamitische staat slaat terug in Kobani

Nu de Koerden hoofdkwartier Raqqa snel naderen, opent de islamitische staat de aanval op Kobani.


Kobani. De stad is het symbool van de Koerdische opstand geworden. Maar de jidhadisten zijn terug. Gisteren openden strijders van de islamitische staat - een aantal zou zich zelfs vermomd hebben als Koerdische rebellen - opnieuw de aanval op de grensstad.
Weer vluchtten Syrisch Koerdische gezinnen de Turkse grens bij Suruc over. Weer uit angst voor het gevreesde Daesh, zoals de IS in Syrië wordt genoemd. Een deel van de bewoners van Kobani was net terug gekeerd. In de hoop veilig te zijn.
Met een autobom, tot ontploffing gebracht door zelfmoordenaars, begonnen de jidadisten gisterochtend echter een nieuw gevecht om de stad. Nog twee bomauto's volgden.
Strijders reden in vijf auto's de stad binnen, volgens woordvoerder Redur Xelil van de Koerdische YPG-milities uit Noord-Syrië. Ze misleidden de Koerden met een vlag van het Vrije Syrische Leger, dat aan de zijde van de YPG tegen IS vecht. "Ze vuurden in het wilde weg op iedereen die ze zagen."
Er vielen zeker 35 doden, volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat slachtoffers van de Syrische burgeroorlog telt. "Ik zag een vrouw die zei dat IS-strijders inbraken in haar huis en al haar familieleden hadden gedood", meldt een journalist van de Koerdische nieuwszender Rudaw vanuit de stad.
In een dorp, niet ver van Kobani zouden ook twintig mensen zijn gedood. De gevechten gingen gisteren door. Volgens de YPG zijn dertig jihadisten gedood. Sommigen droegen Koerdische uniformen.
Het is nog maar een paar maanden geleden dat IS uit Kobani werd verjaagd. In januari wonnen de Koerdische strijders met hulp van de bombardementen van de Amerikanen de maandenlange slag om Kobani. Koerden wereldwijd vierden feest. De strijders wonnen ermee het respect van de internationale gemeenschap. Het was het begin. De Koerden slaagden er de afgelopen weken in IS nog verder terug te dringen. Zo naderden ze Raqqa, door IS gezien als de hoofdstad van het kalifaat. Er was nog zo'n vijftig kilometer te gaan.
Strategie
IS verweert zich nu door een symbolisch belangrijke stad Kobani aan te vallen."Een klassieke strategie van Islamitische Staat", volgens terrorisme-expert Charles Lister van het Brookings Instituut in de Verenigde Arabische Emiraten. "Om de Koerden af te leiden van Raqqa een aanval van drie kanten op Kobani."
Het past in het patroon dat inmiddels zichtbaar wordt: als IS ergens terrein verliest, slagen de strijders er veelal in elders weer grondgebied te veroveren. ,,Gelovigen kunnen een slag of slagen en misschien plaatsen of gebieden verliezen, maar zij zullen nooit verslagen worden'', aldus IS-woordvoerder Abu Muhammad al-Adnani.
De Syrische staatstelevisie en Koerdische activisten melden dat de aanvallers vanuit Turkije kwamen. Op beelden van een beveiligingscamera is te zien dat een auto ontploft vlakbij de grensovergang. Maar Turkije, dat al eerder beschuldigd wordt van steun aan IS om de Koerden in bedwang te houden, ontkent dat met klem.
Hassakeh
Tegelijk met de aanval op Kobani veroverde IS ook delen van regeringswijken van de Koerdische stad Hassakeh, een belangrijke stad in het noordoosten van Syrië, 270 kilometer van Kobani. Hassakeh is deels in handen van troepen van president Assad en deels van Koerden. De Syrische staatstelevisie meldde felle gevechten in de wijk Nashawi. IS-strijders zouden verscheidene mensen gevangen hebben genomen en omgebracht, onder wie het hoofd van een instelling voor militaire huisvesting. Ook de militanten zouden veel strijders hebben verloren.
Een van hen was de commandant, een buitenlander, aldus de staatstelevisie. Activisten meldden dat veel bewoners naar veiliger delen van de stad zijn gevlucht. IS deed eerder deze maand ook al een poging Hassakeh in te nemen. Ze stuitten toen in het zuiden op fel verzet van Syrische regeringstroepen en werden teruggedreven.

Artikel door Karlijn van Houwelingen 
Met dank overgenomen uit  De Gelderlander
met groet Bolo

Geen opmerkingen: